2008 m. gegužės 21 d., trečiadienis

Ragu alla bolognese

Labai paplitęs padažas su daugybe versijų. Procesas užtrunka ilgai, tad verdu iškart daug. Po to valgome kelias dienas įvairių patiekalų pavidalu, pvz. su pasta arba gnocchi, dalį panaudoju lazanijai arba sluoksniuoju su baklažanais. Jei vis dar lieka, užšaldau juodai dienai :)

Su manais pataisymais receptas iš Giorgio Locatelli receptų knygos 'Made in Italy'. Iškart atsiprašau skaitytojų, bet kol kas nefotografuosiu, nes nemoku iš tokio skanaus dalyko padaryti padorios ir nors kiek apetitiškai atrodančios nuotraukos.

1 kg jautienos faršo (kambario temperatūros)
2 morkos
saliero kotas
didelis svogūnas
pora česnako skiltelių
pusė butelio raudono sauso vyno
3 skardinės smulkintų pomidorų savo sultyse arba 0.5 l passatos
šalavijo, rozmarino šakelės, lauro lapas
šviežiai tarkuotas muskato riešutas, grūsti juodieji pipirai ir druska
pora šaukštų alyvų aliejaus
pusė litro vandens

Aš naudoju didelę keptuvę. Galima daryti storasieniame puode. Paprastai naudoju jautienos faršą, bet gerai ir perpus kiauliena su jautiena ar pan. Vynas naudojamas raudonas sausas, jei gaila pusės butelio, įpilkit stiklinę, tada reikės kiek daugiau vandens. Jei vyno nėra, puikiai tinka šlakelis Trejų Devynerių (tik ne žalių) :) Taip pat labai skanu su svogūnais apkepti šoninės gabaliukus ir šiek tiek čili. Čia pasirinktinai, jei norisi pagerinto daikto.

Pradedam.
Ant nedidelės ugnies įkaitiname porą šaukštų alyvų aliejaus, metame nuvalytas ir nesmulkintas česnako skilteles, palaukiame kol pakvips. Tada dedame smulkiai pjaustytą svogūną, ketvirčiukais pjaustytas morkas ir saliero kotą, surištas į pundelį žoleles. Viską kaitiname ant nedidelės ugnies apie 5 minutes, kol suminkštės. Saugome, kad nepakeistų spalvos.

Faršą autorius siūlo naudoti kambario temperatūros, nes dėl kažkokių priežasčių jis daugiau kepa, nei troškinasi. Taigi kambario temperatūros faršą pasūdome, pagardiname šviežiai maltais juodaisiais pipirais, verčiame į keptuvę su daržovėmis. Ten gerai prispaudžiame prie dugno ir nemaišome kokias 5 minutes, kol perkais. Jei daržovės kimba prie dugno, įvarvinam alyvų aliejaus.

Mėsą išmaišome su daržovėmis stengdamiesi atskirti faršą gabaliukais. Kai faršas pradės lipti prie dugno, supilame vyną. Jo galima naudoti ir mažiau, nei nurodyta recepte. Tikrai nieko baisaus neatsitiks :) Kai vynas išgaruoja, pilame pomidorus ir apie pusę litro vandens (gal net kiek mažiau, kokius 0.4l). Padidiname ugnį iki užvirs, tada sumažiname iki vos rusena ir troškiname bent 1.5 valandos. Kartais pamaišome. Aš troškinu ir ilgiau. Tiesiog palieku virtuvėje ir pamirštu :) Paragaujame, ar pakanka druskos ir pipirų, pasūdome jei reikia, išgriebiame žolelių pundelį, patarkuojame muskato riešuto ir gatava.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails