2010 m. vasario 1 d., pirmadienis

Vištienos kepenėlių paštetas / Parfait de foies de volaille

Bėgo prabėgo bebè metai. Per greitai. Gimtadieniui tiek ruoštasi, ir tas pralėkė akimirksniu. Net nufotografuoti nieko nespėjau! Liko tik vienas indelis pašteto bei du keksiukai - abu iš suaugusiųjų meniu. Dabar net nežinau, ar dėl to, kad per mažai padariau, ar kad skanu buvo :)

Po trumpos įžangos einam prie pašteto. Kai pirmą kartą gaminau šitą gėrį, išsigandau baisiausiai pamačiusi, koks kiekis sviesto naudojamas! Paštetas buvo nerealiai skanus, deja, liko nenufotografuotas ir receptas neužrašytas. Šįkart naujai išbandytas prancūziškas receptas iš Rippailes knygos. Sviesto mažiau, nuotrauka ir receptas užfiksuoti, prašom bandyti į sveikatą.


Iš šio kiekio išeina 3 nedideli indeliai
300 g vištienos kepenėlių
60 g rūkytos šoninės
vidutinio dydžio svogūnas
skiltelė česnako
3 kadagio uogos
žiupsnelis cinamono
90 g sviesto plius apie 50 g apliejimui
šaukštas graikiškų riešutų aliejaus (arba alyvų)
50 ml porto (manau tinka ir brendis ar konjakas)
druskos

Keptuvėje ant aliejaus iki geltonumo pakepinti kapotą svogūną ir česnaką. Sudėti kepenėles ir šoninės kubelius bei kadagio uogas. Kepenėlėms apkepus išimti viską iš keptuvės. Kepti apie 5 minutes, negerai kepenėlėms perkepti, guminės pasidarys.

Tą pačią keptuvę grąžinti ant ugnies, supilti portą ir gerai pamaišyti, 'išplauti' juo keptuvę, pakaitinti, kol truputį panėšės į sirupą.

Kepenėles ir portą bei 90g sviesto sumalti blenderiu, pasūdyti, suberti cinamoną.

Supilti į formeles, atvėsinti.

Jei norime, kad paštetas stovėtų ilgiau nei porą dienų, verta aplieti sviestu. Likusį sviestą ištirpinti keptuvėje, užpilti paštetą. Laikyti šaldytuve. Valgyti tiek su balta, tiek su juoda duona. Labai skanu su marinuotais agurkėliais. O su raudonu vynu arba taure porto išvis nerealiai!

Skanaus!


And here is an english version specially for Mauro. Scusami, non riesco a tradurlo in italiano. Non ancora.

Chicken liver parfait

300 g chicken livers
60 g smoked streaky bacon (I used pancetta dolce)
1 onion
1 garlic clove
3 juniper berries
a pinch of ground cinnamon
90 g butter + 50 g for glazing
1 tablespoon of walnut oil
50 ml port
salt

Cook chopped onion and garlic in the walnut (or any other) oil until golden. Add the chicken livers, the chopped bacon and the juniper berries. Sear the livers and remove from the pan.

Deglaze the pan with the port and cook until syrupy.

Process the whole mixture with 90 g of butter, then add the cinnamon and salt.

Mould the parfait into small terrine dishes and keep chilled.

Melt the remaining butter, cover the parfaits with the melted butter and sprinkle with the piment d'Espelette (whatever that is).

Enjoy!

Recipe from Rippailes, a French cookbook.

22 komentarai:

  1. Oi kaip skanu!!! Būtinai reikės išbandyti ir Tavo receptą. Kepenėlių paštetas yra gėrių gėris!!!
    Mamą su gimdymo diena, o jaunąjį gurmaną su gimtadieniu!!! Patikėk, kuo toliau, tuo greičiau tie gimtadieniai lėks ir lėks...
    Rasa

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dievinu paštetą - bet po paskutinio paskaitymo "Sveikas vaikas" puslapyje, kad mano geriausio skonio paštetas yra paskutinis nuodas, nebeperku. Bet vistiek noriu. O kaip tik ir blenderį įgijau - manau tikrai prisiruošiu pagaminti kada ;) hmm o pakepti nereikia po to dar?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, mano mylimas receptas šiek tiek kitoks. Ir ten yra brendžiooo, kuris mmm taip kvepia, bet šeimynai palepint reikės ko gero pabandyt ir šį. Tos kadagio uogos ir cinamonas tai mm.. ir portas, be abejo :D

    Sveikinam bebe su praėjusiuosiu :) Egle, tikiu, kad išauginsi didelį ir puikų, sophisticated gurmaną ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. kaip užsimaniau :) esu kažkada darius. labai patiko. ir vat sviesto kiekis mane ir buvo išgąsdinęs :), tai aš įdėjau gal kokius 30 g., bet vis tiek pavyko labai puikiai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. o šitą.. norėjau paklausti... kai blenderiuojate, kadagio uogos turi būti paštete ar jas išimti?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Eglut, būkim optimistai - skanu buvo :)
    aš pštetą su levandom darau, bet tai čia tik dėl to, kad nereiktu einant į svečius dar ir gėlių nešti :)
    su gimtadieniu!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai skaniai atodo pastetas, reikia turbut itraukti i "kazkada turiu isbandyti" sarasa :)

    Su praejusia svente... mes irgi neseniai atsventem, nebespeju skaiciuoti metu, kai taip greitai bega :)))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aciu Eglute !!!
    Gentilissima.
    Ho già comperato gli ingredienti. Ci vediamo sabato allora, così mi dici come è riuscito il parfait :-)
    Abbraccio,
    Mauro

    AtsakytiPanaikinti
  9. Rasa, dėkui už sveikinimus. Būtinai pranešk, kaip gausis paštetas!

    Indre, sveikinu su nauju įrankiu virtuvėje. Man blenderis pirmas pagalbininkas virtuvėje - atstoja ir mikserį, ir blenderį :) O paštetas, kaip ir daug kas, tikrai bus skanesnis ir sveikesnis pačios gamintas. Pašildyti nereikia. Bent aš nešildau

    Egle, eisiu ieškoti tavojo recepto. Sudominai. Ar mažasis gurmanas 'sophisticated', dar negaliu pasakyt - dabar visa ko topas yra tortellini ir prosciutto cotto. Na ir sūriai. Net nebandyk nepasidalinti :)

    Savaitgalio rendezvous, reiktų pabandyti su dar mažiau sviesto. Ir apskritai padaryti konkursą, kas pagamins (vis dar skanų) parfait su mažiausiu kiekiu sviesto :D

    egidija, toks klausimas ir man kilęs buvo. Taigi išėmiau vieną uogą ir sublenderiavau dvi. Galėjau palikti ir visas tris...

    ievute, na prajuokinai nerealiai :D O aš vis galvojau, kur mačiau šitai su levandomis. Tikriausiai tavo senąjame bloge?

    Neringa, tai jau tikrai, nedaug trūksta ir pradėsim klausytis 'o kaip bėga metai' ir panašaus tipo dainų :D

    Mauro, non vedo l'ora a provare la tua versione di parfait!

    AtsakytiPanaikinti
  10. labai skanu, jau paragavome. aciu uz recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Džiaugiuosi, kad recepta pravertė. Šįvakar mes į svečius užkviesti, ragausim šeimininko versiją :) Labai nekantrauju

    AtsakytiPanaikinti
  12. va, gražiausiai! rašai žmogus rimtai, susikaupęs, o čia... kikenimai ir juokai visokie! ;)

    saule, ne ne, ne pas mane tu matei tą paštetą, nes gi aš užsisėdus receptą ir su niekuom nesidalinu, niekur neskelbiu... nu, gi, gnida! tikrų tikriausia GNIDA! :)
    bet prisiekiu, jog pasitaisysiu ir blogan viską surašysiu!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Na labai viliojantis receptas. Kaip manai, Egle, jei deciau "palengvinta" Leger sviesta is Migros, nepagadintu reikalo? Ir triufeliu aliejus ar tiktu. Butinai gaminsiu jau ryt.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ievute, ups, gnida :) pas tave gal tada buvo kava lavandu fone. O gal hiacintu. Na violetinių gėlių, tai ir susimaišė man :)

    Do, nieko nebandžiau su Leger sviestu, bet mintis gera :) Leger sūriai visai nieko, tai ir sviestas gal neprastas. Dėl triufelių negaliu pasakyt, nesu daug susidūrus, bet man atrodo čia gal geriau be jų? Nes jie patys savaime stiprų skonį duoda, o čia ir plius kadagys, portas... Jei be kadagio, sakyčiau, taip, gal ir tiktų :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Tai va, pastetukas jau stingsta, o as savo ruoztu blenderio puoda islaiziau, taip skanu buvo. Nekantrauju paragauti jau pastingusio. :) Tiesa, pyliau seri, mazdaug 50/50 maisiau sausa su saldziu, nes pusiau saldaus neturejau.

    Sandra

    AtsakytiPanaikinti
  16. Gaminauuuuu........ Netgi kadagio uogų susiradau - nors galvojau, kad misija neįmanoma bus :D

    skanumėlių skanumėėėėėlis :))))))

    Ačiū!


    Asta

    AtsakytiPanaikinti
  17. Jau matau, kad net ne vieną kartą gaminai :)) Dietai tikrai nepadeda :D

    AtsakytiPanaikinti
  18. taip, o kur uogu ieskoti?:) miskuose? ar parduoda jas?:D

    AtsakytiPanaikinti
  19. Super receptas, siandien dariau pasteta - labai patiko! Aciu uz recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Jūrate, ieškoti parduotuvėse :) Jei ne paprastose, tai gurmanų, gal kur nors, kur prieskoniai žvėrienai. Miškuose irgi gali rasti, bet čia aš ne ekspertė, net neįsivaizduoju, kur ieškot :D

    AJ, šiandien ir aš gaminsiu :) Išeinu kepenėlių ieškot :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Dar prisijungia viena paštetų mėgėja :) Tikrai pabandysiu... Super ... saunuole, kad tiek visko seimynjai gamini :) Šarkyte

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sveiki, o kepenėlių nemirkote prieš gamindama?:) ir kaip pjaustot jas, ar nepjaustot?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails